Een gel manicure risico is dat er gevallen zouden zijn van huidkanker door (goedkope) uv lampen. In deze blog gaan we hier op in.
Inhoudsopgave
Hoe ontstaat huidkanker?
De meeste gevallen van huidkanker ontstaan door blootstelling aan UV, dus dat is ook een gel manicure risico. Als de huid te lang aan UV wordt blootgesteld beschadigen de huidcellen. UV zit in zonlicht, maar ook in kunstmatige lampen, zoals de lampen van zonnebanken en de UV lampen waarmee de gelnagels gedroogd worden. Ook maakt het uit wat voor huidtype je hebt, want mensen met een lichte huid verbranden nu eenmaal sneller. Je hebt een extra grote kans om huidkanker te krijgen als je voor je 15e veel aan UV blootgesteld bent. Ook als je meerdere keren flink verbrand bent heb je meer kans op huidkanker.
Gel manicure risico: uv lampen?
Gelnagels zijn de afgelopen jaren enorm populair geworden, mede dankzij hun duurzaamheid en glanzende afwerking. Echter, recente onderzoeken, waaronder die van de University of California en waarschuwingen van het KWF Kankerbestrijding, hebben aangetoond dat de uv-lampen die worden gebruikt om gelnagels te drogen mogelijk kankerverwekkend zijn.
Het is alarmerend om te denken dat een schoonheidsbehandeling die zo veel voorkomt en geliefd is, kan bijdragen aan een verhoogd risico op huidkanker. Hoewel nagelstylisten en saloneigenaren de korte blootstellingstijd onder de uv-lamp minimaliseren, suggereren wetenschappelijke bevindingen dat zelfs korte blootstellingen schadelijk kunnen zijn.
Het is essentieel dat jij, als consument, je bewust bent van de potentiële risico’s. Hoewel verder onderzoek nodig is om definitieve conclusies te trekken, is het duidelijk dat voorzichtigheid goed is. Het minimaliseren van blootstelling aan uv-straling, zowel van zonnebanken als van nageldrogers, is cruciaal.
Tips om je huid te beschermen tegen UV
- De beste tip is om de huid van de handen (of de voeten) in te smeren met zonnebrandcreme. Zo wordt de huid beschermt tegen de UV straling. Zorg ervoor dat je de handen in ieder geval een kwartier voor de nagelbehandeling insmeert zodat het goed ingetrokken is. Gebruik factor 30 of hoger.
- Gebruik de lamp alleen als het nodig is, dus om de paar weken. Ga niet elke week je nagels doen als het niet nodig is!
- Zorg ervoor dat je een goede lamp hebt, dus geen chinese die waarschijnlijk niet aan alle eisen voldoet!
- Gebruik een LED lamp, maar let op, deze hard niet alle soorten gel uit. Hier kun je meer vinden over het verschil tussen UV en LED.
- Als je vergeten bent je handen in te smeren of als dubbele bescherming kun je handschoentjes aan doen waar je de topjes van af knipt.
Conclusie: gel manicure risico huidkanker!
Terwijl de schoonheidsindustrie blijft innoveren, is het van het grootste belang dat de gezondheid en veiligheid van de consument voorop staan. Het is tijd voor nagelsalons en fabrikanten van uv-lampen om verantwoordelijkheid te nemen en alternatieve, veiligere methoden te onderzoeken voor het drogen van gelnagels.
Op lange termijn is nog niet bekend wat de uv lamp voor gelnagels met je huid doet, omdat gelnagels iets van de laatste tijd is. Je handen zitten kort onder de lamp en als je de huid goed insmeert en beschermt zou het geen problemen op moeten leveren. Zorg ervoor dat je de UV lamp gebruikt volgens de beschrijving. Als je deze adviezen op volgt is het gel manicure risico op huidkanker heel klein!
De foto’s zijn van @Tweetsnails en op onze website kun je meer informatie vinden over gelnagels.